Menu

Trollfamiljen – Den annorlunda skaran

Detta är helt enkelt ett kollektiv med sex vuxna 15 barn som har valt att leva tillsammans. Detta gör våra liv mycket enklare och även roligare, då det alltid finns någon som har tid för lek och att prata samt umgås med varandra. Det har också gjort att vi klarar många flera saker på egen hand utan att behöva blanda in myndigheter och organisationer samt andra tjänster. Ja, du vet barnpassning, simskola och andra saker som många andra familjer är beroende av. Jo, visst vet vi att detta inte är en enda stor familj, men vi lever som det skulle vara det. Med hjälp av detta får vi hjälp och stöd av varandra i olika situationer.

Våra aktiviteter och utflykter

I och med att vi lever många tillsammans, så blir det alltid roligt när vi beger oss ut på både korta och långa resor. Ibland blir det förstås svårt för alla att vara lediga på samma gång, men vi försöker i möjligaste mån planera så att detta ska fungera. I alla fall när det handlar om lite större resor och semestrar. Här handlar det naturligtvis också om att det är dyrt att åka många på långa resor, men faktiskt så blir det billigare än att dela upp och åka som flera och mindre familjer. Här får vi något som kallas grupprabatt. Hur som helst är det inte det du får läsa om, utan vad vi gör och vart vi åker.

Både delad och gemensam ekonomi

När vi lever som ett kollektiv kommer detta naturligtvis att vara något som också påverkar hur vi sköter den ekonomiska situationen. Här finns det då naturligtvis en styrelse i vårt kollektiv, vilket i stort sett fungerar som en förening. Dock kan vi ännu inte få något stöd från staten som andra föreningar kan. Detta är något vi jobbar på och ska eventuellt öppna som friskola eller en förening med kvällsundervisningar. För oss gäller då ett fastställt belopp per barn och familj som ska användas gemensamt för alla kostnader per månad. Detta rörande el, boende samt alla andra saker som Internet och kabel-TV. Efter detta kommer alla enskilda familjer i detta kollektiv ha sin egen privata ekonomi.

Livet på kollektivet

När det handlar om livet på Kollektivet Trollfamiljen, så kommer detta aldrig att bli tråkigt. Här finns det så många människor hela tiden så fantasi och idéer för att hitta på olika saker aldrig sinar. Naturligtvis är det också så att de enskilda tre familjerna i kollektivet ibland vill ha enskilda och privat tid, vilket inte heller det är något som helst problem. Vi nöter helt enkelt inte på varandra. Är någon trött en dag, finns det alltid någon annan som går in och hjälper till. I övrigt kommer alla att hjälpa till med alla sysslor vilket berör ekologisk odling av föda, som du många gånger gör oss oberoende av det övriga samhället. Här har vi också höns som lägger ägg, grisar och kor som då kan ge både mjölk och kött.