Menu

Den stora julen och högtiderna i Trollfamiljen

Något som alltid blir riktigt stort när vi lever som ett kollektiv med massor av personer är alla årets högtider. För alla “vanliga” familjer är det normalt att komma nära sina vänner, släktingar och andra kära i livet under högtiderna. Precis så är det för oss också. Varje högtid är ett smärre projekt gånger tre och det är full rulle på gården när väl högtiderna anländer som ett brev på posten. Ja, vi brukar alltid fira högtider på hemmaplan och då kommer alla till oss. Du kan tänka dig hur det skulle bli att fara runt till alla under dessa dagar. Varken effektivt eller logiskt. Det är bättre att ställa till med en riktig fest istället.

Julen blir den största festen

Naturligtvis är julen det största som händer kontinuerligt samma tid varje år. Då blir det till att laga mat och skaffa alla de julklappar som krävs för att barnen ska få de tindrande ögonen på julafton. Vi är också moderna människor som inte låter våra barn vänta tills efter julbordet och fram till kvällen innan de får sina klappar. Julklapparna ligger under granen redan på morgonen när de vaknar. Efter detta blir de så upptagna att vi kan sköta allt annat tillsammans med alla som kommer på besök under denna tid. Systrar, mostrar, bröder och mormödrar samt farföräldrar. Alla sluter upp och har för länge sedan accepterat det liv vi valt att leva. Det är en fantastisk högtid för gårdens alla medlemmar.

De flesta stannar till efter nyår

Under jul och nyår är det då alltså mycket positivt att vi har en stor gård, många hus samt massor med ytor. Det kommer cirka 50-70 personer varje år och 35-40 brukar hänga kvar och även fira in nyåret med oss. Som familjer kan vi inte önska oss något bättre. Hur var det då med kostnaderna? Jo, visst är det medräknat i den månatliga kostnaden för varje familj varje månad. Nu menar jag inte att säga att detta passar alla, men det är definitivt ett billigare och roligare sätt att fira jul och nyår. Detta gäller även alla de andra stora högtiderna på året. Kommer överens gör alla också, och det är extra roligt att alla, oavsett familjegränser, kan ha roligt tillsammans.