Menu

Nu är det dags för renovering på kollektivet

Precis som alla andra människor som bor någonstans, så är vi inte alls oövervinnliga. Naturligtvis kommer inte vi att ha bostäder och lokaler som håller samt består i evighet. Nja, även om stommen är superstark, om jag får säga det själv. Var ju jag som fixade den. I vilket fall är det dags för renovering av vårt kollektiv. Denna gång är det Familjen Svenssons och Familjen Kronbergs villor som ska renoveras. Vår villa samt huset med gemensamhetslokaler renoverades redan förra året. Till detta har vi skapat en reparationsfond där det sparas månadsvis. Denna har vi haft under 12 år nu vilket skapat en bra grund när något händer eller måste göras.

Fonden sköter Kronbergs om. Pappa Kronberg jobbar som kamrer, vilket betyder att han har digra kunskaper om att placera pengar. Detta har resulterat i att våra sparpengar i reparationsfonden har växt med 3-7 % per år. Fantastiskt att ha samlade kunskaper som kompletterar varandra. Jag själv är mer praktiskt lagd, vilket då betyder att jag basar över renoveringarna. Det är faktiskt riktigt roligt att se vad barn som bara är från 4-17 år verkligen kan hjälpa till med. De är helt enkelt fantastiska.

Barnen hjälper till med allt

Att vi har fina och lydiga barn som verkligen vill hjälpa till – ja, det får vi alltid känna av när det är något de kan vara med på. Vi får hjälp med allt från att hämta verktyg till att bära färgburkar. En snickare lägger spiken och skruven i snickarbältet. Vi har istället fyra- och femåringar som håller dessa i handen och ger till oss när vi behöver. De tycker faktiskt att det är riktigt roligt, av någon outgrundlig anledning – men jag ska inte klaga.

Det finns massor med saker vi inte kan göra

Bara för att det finns en samlad kunskap i vårt kollektiv så innebär inte det att vi kan utföra allt själva. När det kommer till att renovera badrum samt dra ny el så blir det problematiskt, för dessa arbeten finns det ingen i gruppen som har de kunskaper och de certifikat som krävs. Istället ser vi till våra begränsningar samt försäkrar oss om att vårt försäkringsskydd är intakt. Detta betyder att värmegolv, kakel, klinker, dragning av vattenrör samt elektricitet utförs av yrkesmän från erkända företag i respektive branscher. Detta ger alltid det bästa resultatet, men även när de kommer så frågar både vi och barnen om det finns något vi kan hjälpa till med. Vi vill ju fortfarande kunna sänka kostnaderna för material och arbete så mycket som möjligt.