Menu

Att leva med många människor

Det är många som kommer att vara de som säger att livet i ett kollektiv kommer att vara något som förstör det privata livet. Ja, om sanningen ska fram så kommer det förmodligen att vara till viss del sant. Naturligtvis kommer vi som lever i Kollektivet Trollfamiljen vara de som tillbringar mycket tid tillsammans, men det är ju något som vi själva valt. Livet i ett kollektiv kommer naturligtvis inte alls att passa alla. För de som gillar att umgås samt har den tolerans och psykologiska läggning som krävs kommer detta dock alltid att vara ett mycket bra alternativ. Tänk dig själv. Det uppkommer alltid problem i livet. Med människor omkring dig kan du alltid få stöd och hjälp. När något roligt händer har du alltid någon att dela detta med.

Det är verkligen sant att delad glädje är dubbel glädje. Hur som helst är det också så att livet i Kollektivet Trollfamiljen, inte alls automatiskt kommer betyda att alla måste dela allt med varandra. Här finns det precis hur mycket tid till privatliv som varje familj önskar. Det är ju liksom inte så att vi ligger och sover i en stor sovsal och bor i samma hus. Vår gård är stor och det finns tre fristående villor på denna. Efter detta finns det även ett hus med det som vi kallar gemensamhetslokaler. Eftersom vi valt livet i ett kollektiv, så blir det naturligt att den mesta tiden spenderas i detta hus. Det är också här vi har våra möten om vad som måste göras för att allt ska fungera. Dessa har vi varje söndag klockan 16-19, så att allt som måste göras blir gjort.

Mest att göra under vår och höst

Något som står helt klart är att det måste samarbetas mera under våren och hösten. Detta beror då naturligtvis på att vi bedriver odling och tar hand om vår mark på egen hand. Hur som helst är detta inget som för oss att tröttna på varandra. Även under denna tid är området så stort, så den familj som plötsligt vill vara ensamma, bara kan ta sig till en annan del och jobba som en enskild familj. Helt enkelt finns det inget som låser oss till varandra, men det finns många fördelar med att alltid ha någon till hands. Det blir liksom så att hjälpen finns precis när du behöver den.